досить інтенсивно. Потім деталі притискують одну до одної і витримують певний час. Перевага цього методу полягає в тому, що він дає змогу зварювати матеріали, які іншими методами з'єднати неможливо (сталь з чавуном, алюмінієм, вольфрамом, срібло з нержавіючою сталлю тощо). Дифузія широко застосовується в металургії, зокрема під час поверхневої термохімічної обробки металів і сплавів з метою зміни механічних властивостей їх поверхневого шару. Так, для підвищення строку служби машин, які працюють в умовах великих навантажень, сталеві деталі піддають азотуванню — насиченню поверхні сталі азотом. Готові деталі нагрівають в аміаку до температури 500—700 С. Утворений при цьому атомарний азот дифундує в сталь. Азотування надає поверхні виробів винятково високої твердості, стійкості проти зношування, антикорозійності для таких середовищ, як атмосфера, вода, водяна пара тощо. Поліпшення властивостей матеріалів досягається схожими з азотуванням процесами — цементацією (поверхневим насиченням сталевих виробів вуглецем) і ціануванням (одночасним насиченням поверхні деталі вуглецем і азотом). Великого значення в сучасній техніці набула дифузійна металізація виробів, тобто поверхневе насичення сталевих виробів Алюмінієм, Хромом, Силіцієм, Берилієм та іншими елементами. Не менш важливі застосування явища дифузії і в інших галузях виробництва. Наприклад, на дифузії ґрунтується вилучення на цукроварних заводах цукру з нарізаної бурякової стружки. Стружка промивається водою або цукровим розчином малої концентрації, і при цьому молекули цукру дифундують із стружки в розчин. Явище дифузії рідин крізь пористі перегородки має велике значення у житті тварин і рослин, забезпечуючи всмоктування води коренями рослин, засвоєння їжі і видалення відходів із клітин рослин і тварин. Так, корені рослин вбирають необхідні для них речовини з ґрунтових вод завдяки дифузії цих речовин всередину коренів, де речовини швидко засвоюються, тобто хімічно перетворюються. Внаслідок цього концентрація біля поверхні коренів виявляється весь час зниженою, що й сприяє продовженню дифузії потрібних речовин з ґрунту в корені. Так само відбувається дифузія в тканинах тварин і людини. В легенях, наприклад, кисень з повітря надходить у кров завдяки дифузії крізь стінки альвеол, а потім, розчинившись у ній, розноситься по всьому організму. їжа перетворюється в шлунку і кишечнику в розчинний стан, і потрібні організмові речовини дифундують всередину клітин. У той же час вна
|