совують для тривалого зберігання крові, плазми, кісткового мозку, тканин і окремих органів людини. З успіхом використовується кріохірургічний інструмент, за допомогою якого можна місцево заморожувати окремі ділянки хворих органів, які треба усунути. Нова галузь науки — кріобіологія вивчає процеси в клітинах і тканинах за їх глибокого охолодження. ? 1. Чому М. Фарадею не вдалося перетворити в рідину кисень, водень, азот і деякі інші гази? 2. Який процес лежить в основі охолодження газу під час його зрідження? 3. Який принцип дії турбодетандера? 4. Наведіть приклади практичного використання зріджених газів. § 16. Кипіння. Залежність температури кипіння від тиску Вище ми розглянули один із двох способів перетворення рідин у пару — випаровування. Але можливий і інший спосіб пароутворення — кипіння, добре відоме з повсякденного життя. З відкритої посудини рідина випаровується за будь-якої температури, але кипить вона у тій самій відкритій посудині тільки за певної температури. Це найістотніша відмінність кипіння від випаровування. Кипіння супроводжується, як ви знаєте з курсу фізики 8-го класу, утворенням у всьому об'ємі рідини бульбашок пари, які швидко зростають і спливають на поверхню. Проте механізм перетворення рідини в пару під час кипіння і випаровування в основному однаковий. Нагріватимемо воду у відкритій скляній посудині (колбі) так, щоб можна було спостерігати явища, які відбуваються всередині посудини (мал. 31). Спочатку звернемо увагу на туман, який утворився над колбою. Він свідчить про випаровування з поверхні рідини в посудині. Виходячи назовні, водяна пара змішується з холодним повітрям і конденсується. Під час підвищення температури в окремих місцях більш нагрітих стінок колби стають помітними численні маленькі бульбашки. їх розміри поступово зростають, оскільки вони наповнюються парою води, яка випаровується зі стінок, тобто випаровування рідини відбувається не лише з її поверхні, а й всередині. Зі збільшенням розмірів бульбашок зростає виштовхувальна сила, яка діє на них з боку рідини, і, нарешті, вони відриваються від стінок посудини й
|